måndag 5 januari 2015

Oljetankar och kort om Fred Olsen energy

Har alltid undvikit oljemarknaden när jag scannat mig fram. Dels för att det verkar komplext men först och främst för att det för mig är extremt ointressant eller osexigt.
När priserna fallit så pass som de gjort blir det allt mer intressant för mig. Får svårt att hålla mig borta.
För mig spelar historik en enorm del av hur jag ska förstå framtiden och min gissning blir att denna oljekris kommer likna de tidigare oljepriskriserna. Det tar helt enkelt en viss tid att ställa om utbudet och den bör variera beroende på hur marknaden ser ut.


Vi kan se hur trenden ser ut och vilken av dem den liknar mest. Denna kan givetvis sticka ut men detta är vad jag går efter i min model. Då oljeservicebolagen har åtnjutit väldigt bra marginaler så är många riggar i produktion vilket säkert kommer ställa till problem under ett par år frammåt i form av överutbud och prispress på oljeservicebolagen. Marginalerna lär helt enkelt inte bli så bra ett par år framöver inom rigguthyrningen. Nedskrivningar i form av brutna kontrakt kan därför vara otrevliga överraskningar som blir svårt att förutspå.


Bilden är tagen från BP och tråden:
http://seekingalpha.com/article/2757505-how-long-does-a-typical-oil-downcycle-last

Jag har börjat tvinga mig själv till att skriva ner anledningar till varför jag köper i en viss bransch och bolag. Dels för att se hur bra min gissning var och göra mig säkrare på min investering så att jag inte drar mig ur när jag står med -50% i avkastning och oljepriset är kört i botten. Det blir rätt kul att titta tillbaka och se hur fel jag faktiskt hade. Om det visar sig någorlunda rätt så är det för att historiken fungerade bra som modell.

Gissning om branschen oljeservice och oljepriset: Bolag med kontrakt som löper ut 2015 eller bolag med många "newbuilds" som står utan kontrakt 15/16 är de som kommer få störst problem. Slutet på 2015 har oljepriset bottnat och vänt upp igen. Jag gissar att botten lär hamna mellan 45-50. Oljeservicebolagen kommer kämpa med sin lönsamhet under åren 2015, 2016 och år 2017 kommer marginalerna att vända upp igen.

Så hur kan jag då exponera mig mot olja?
Till en början med kan jag plocka ut via F-Score och P/B. Jag har tagit Polarcus och Farstad shipping härifrån. Till detta har jag även köpt in 2.5% Rysslandsfond.

Att köpa bolag under eget kapital överavkastar index. Det har jag sett rätt mycket av nu och det acceptarar jag. Jag inser mina kunskapsbrister är stora här. Inte kan jag stockpicka ett bolag inom denna sektorn som kommer avkasta bättre än de andra. Vilket bolag som avkasta bäst lär antagligen bero på hur oljepriset utvecklas. Om oljepriset är lågt 2018 lär det bara vara de bolag med väldigt starka balansräkningar kvar.

För mig handlar det därför om säkerhet, erfarenhet och att lära mig mer. Jag väljer därför ut ett(2 integrerat) bolag där jag kan se att nästan alla kontrakt löper minst in i 2016. Visst kan kontrakt brytas men det antar jag lär hända slumpvis och inget jag kan förutse. På grund av alla osäkerheter och antaganden vill jag inte allokera mer än 15% av min portfölj mot oljerelaterat.

Fred Olsen energy(Bonheur), 2014 års bottennapp
Kontraktsituationen för Fred Olsen energy ser väldigt bra ut med bara 2 kontrakt som går ut innan 2016. Lönsamheten ser bra ut och newbuildsen som är färdiga 2016 har båda två kontrakt vilket jag glädjer mig åt. Lönsamheten har varit fantastisk och 2013 låg den på hiskliga 24%. Ett par år framöver kommer den inte vara lika bra och det kanske till och med blir en kamp om överlevnad. Så som jag ser det är brutna kontrakt den största risken. Ett kontrakt har redan brytits av statoil.

Det har skrivits så mycket om bolagen på andra bloggar att jag nöjer mig med det. På Q3 presentationen kan man även se hur kontrakten ser ut.

Nyckeltal
P/B Tang = 0.5
ROE, 5 year avg = 30%
ROA, 5 year avg = 14%

Inget man ska förvänta sig framöver.

Så vad är bolaget värt? Inte är det värt  P/B 0.5 iallafall. Bolaget har visat bra lönsamhet men är i en cyklisk bransch med oro som givetvis ska tynga ner multipeln. Jag inser att jag behöver läsa fler böcker för att kunna ge en bra värdering. För tillfället nöjer jag mig med att säga att bolaget har historiskt sett varit ett bra bolag med bra avkastning. Värderingen borde iallafall vara Book value men även lite högre. Jag säger P/B 1.5 men kommer antagligen att hyvla av vid P/B 1. Avkastningen bör alltså ligga mellan 100-200% om marginalerna blir acceptabla igen.
Vilka också nämna att värderingen har legat strax över P/B 2 historiskt.

Gissning på årlig avkastning: 2017 når Fred Olsen energy P/B 1 och 2018 P/B 1.5
Genomsnittlig årlig avkastning blir då: 41%, 44%

Slutdiskussion
Många investerare utesluter helt att investera i cykliska branscher där tilgång och efterfrågan snabbt kan skifta. De senaste åren har oljeservicebolag haft fantastisk tillväxtmöjligheter och avkastning vilket givetvis attraherar mer konkurrens. Om man kollar på andra bolag som Seadrill och Farstad shipping ser man att de agerar mycket mer aggresivt än FOE och har många Newbuilds på gång i 2015 som står utan kontrakt.
Som investerare är det skrämmande med en sådan aggresiv och skulddrivande strategi när cyklen är över. Detta ger givetvis bolag som Polarcus och Farstad shipping lägre värderingar jämfört med ett bolag som FOE som har kontrakt klara. Men jag är människa och mina instinkter tar över. Att bara handla bolag som FOE i en sådan här kris är läskigt men när jag tystar ner de inre rösterna från tidigare generationer och fokuserar på historik finns bara en röst kvar och den är att storhandla.

Då jag tror att oljepriset kommer fortsätta ner till mitten av 2015 backar jag inte upp lasset riktigt ännu. Jag tar min Fiat och inhandlar 4% Fred Olsen och 4% Bonheur.

Att investera under eget kapital och i kaos brukar vara en bra idé. Jag kan bara hoppas att detta prisfall blir som tidigare och att överavkastande strategier fortsätter att fungera. Med ovanstående argument om hur vi människor ser på oro och risk hade det antagligen gett en bättre avkastning att köpa det 8 billigaste oljerelaterade bolagen med F-Score över 5. På så vis hade risken antagligen minskat, även uppsidan, men man slipper risken att agera på instinkt.


Vad tror ni om oljepriset, fred olsen energy? Är jag ute på hal is?

Sugen på att läsa mer om olja?
http://seekingalpha.com/article/2757505-how-long-does-a-typical-oil-downcycle-last
http://seekingalpha.com/article/2782365-is-the-oil-super-cycle-over
Där finns många andra läsvärda artiklar på seeking alpha.

5 kommentarer:

  1. Varför tog du bort kommentaren?
    Håller med om att ett P/B på ett är helt rimligt i ett kortare perspektiv men jag gissar att bokvärdet per aktie landar kring runt 130 i varje fall för 2014 utan nån djupare beräkning, så varför du har triggerfingret på sälj redan vid 70 förbryllar lite?
    Alldeles för tidigt i mitt tycke men det är klart säkra pengar är ju heller aldrig fel...
    Med vänlig hälsning .

    SvaraRadera
  2. Jag hade tänkt skriva lite utförligare men var för trött för att tänka :-) Nej, jag tänker inte sälja vid 70 men efter en uppgång på 20% enbart för en rekommendation brukar leda till att det dippar tillbaka en del. Nu vet jag givetvis att det är en dum strategi men suget finns där för att vinstmaximera.

    Säljer kommer jag inte göra förrän 2017 som tidigast. Vilken P/B multipel som är motiverad då får bero på hur marginalerna ser ut när oljepriset gått upp igen. Intressant att se hur konkurrensen blir och om oljeproducenterna lyckats prispressa oljeservicebolagen :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja mest intressant är nog Seadrill och likasinnade som kört med högt finansiellt häv, börjar dom står på örona så blir det gott om riggar tillgängliga för en billig peng och konkuransen avtar omgående, nya riggar utan kontrakt har man redan lagt in broms i byggnationen av och dom som ej påbörjats är det stora chanser att dom avbeställs. Både norsk och brittisk sockel har viss beskaffenhet som gör dom lite skyddade, relativt låga dayrates på mellangrunt vatten med hårda säkerhetsföreskrifter så det är svårt för andra bolag att ta fram billiga riggar med dyra säkerhetsutökningar speciellt när raterna sjunker. Brittiska regeringen uttalade skattelättnader för att hålla verksamheten igång gör även den sitt till. Statoils "brutna" kontrakt fortsatte man att betala 75% på såvitt jag vet så det är inte helt lätt att komma ur kontrakten skadelöst för oljebolagen heller. Tyvärr har jag inte lyckats lokalisera kontrakten så det är svårt att bilda sig en fullständig överblick om dessa. Du kanske får rätt om att det faller tillbaka efter reken, efter lite mera grävande såg jag att Carnegie har kvar sin sotp värdering på 170 men förordar viss rabatt för kontraktsosäkerheten 2015-2016 så med "rabatten" hamnar dom på 100 NOK och den höjs säkert vid varje chans framöver. Med vänlig hälsning

      Radera
    2. Tack för infon! Du verkar verkligen ha satt dig in i branschen :-)
      Ja, det hade varit intressant att se kontrakten men det känns tryggt med Fred Olsen energy i och med att de har så många kontrakt. Möjligt att jag säljer av Bonheur för att investera mer I FOE. Får se hur det blir.
      Vad har för main argument för att välja Bonheur framför Fred Olsen energy?

      Radera
    3. Säkerheten/(risken) och rabatten samt att verksamheterna hedgar varandra och att om det blir ordentliga problem i Foe samlar Anette tillgångarna i Bonheur. Jag vet att Spartacus bettar på Gro för att utdelningen är högre (8,4)på likartad andel för samma eller billigare aktiepris men Gro är ju troligen ett rent ägarskal av gamla skolan för att skydda familjekonglomeratet mot skatt och övertagande brukar vara orsaken till de uppläggen. Så i Bonheur samlas makten och pengarna om det knakar troligen. Bonheur kommer vara betydligt mindre volatilt gissar jag och utdelningen är antagligen säkrast här med, dessutom kan övriga verksamheter komma att överaska positivt så småningom och mycket dolda värden.

      Radera